ápr27

Terítéken a megfelelési kényszered

Címkék: megfelelési kényszerkötődésmegfelelési vágysémákÖnismeretönfejlesztéspárkapcsolatokszeretetéhesszeretetéhségkötődési problémák

Miért és hogyan akarsz megfelelni, mikor muszáj, és hogy lépj ki ebből?

Avagy válj tudatossá a legerősebb sémádra, ami működtet a kapcsolataidban és a társadalmi szerepeidben!

A megfelelési kényszered és az önértékelésed egymással szoros összefüggésben van. Mindenkiben van megfelelési vágy, de minél alacsonyabb az önértékelésed, annál erősebb benned a megfelelési kényszer.

  • Ha nehezen mondasz nemet...
  • Ha sokat szorongsz egy-egy új élethelyzet előtt, 
  • Ha kerülöd a kudarcot...
  • Ha maximalista vagy...
  • Ha nehezen kérsz és nehezen fogadsz be segítséget...
  • Ha gyakran leértékeled magad egy-egy önkritikus mondattal...
  • Ha sokszor van bűntudatod...
  • Ha társfüggő vagy...
  • Ha segítőkész vagy...
  • stb...

... a megfelelés dolgozik benned. Már csak azt kell értened, miért, mikor kapcsol be benned, és mi célt szolgálhat az életedben!

Olvass tovább, és nézd meg a videót is!

Terítéken a megfelelési kényszered

Nézd meg a videót is!

Mint minden sémád, a megfelelésed is gyerekkorból ered...

Már 2 éves kor körül tetten érhető, pedig akkor még beszélni is alig tudsz.

Hogyan tudtad mégis megérteni azt, hogy mit kell követned, milyen szabályokat, elvárásokat kell betartanod, ha még alig értetted a szüleid és a külvilág szavait és szándékait?

Egyszerű ez, az ENERGIÁIKBÓL. Amikor olyasmit tettél apró babaként, ami a szüleidnek örömöt adott, vicces volt, aranyos, vagy ügyes, akkor a szüleid örömöt, büszkeséget sugároztak feléd. Megszeretgettek, megtapsoltak, megdicsértek, vagyis olyan pozitív tükröt tartottak feléd, amiből áradt feléd a figyelem- és szeretetenergiájuk.

Amikor viszont olyasmit tettél, amin aggódni kezdtek, szomorkodtak, feszültté vagy haragossá váltak, akkor a reakciójukból taszítást, elutasítást, negatív energiát érzékelhettél. Ez nem finom, így gyorsan megtanultad, hogy ezeket a cselekedeteidet el kell kerülnöd.

Hamar megtanultad, hogy akkor jársz jobban, ha olyasmiket teszel, amik mentén pozitív energia áramlik feléd: szeretet, figyelem, elismerés, elfogadás, együttérzés, és aminek mentén JÓNAK érezheted magad. 

Így rögzült, hogy megfelelj. 

Később, amikor már beszélni is megtanultál, és megértetted a szüleid nyelvét, felgyorsult a "beprogramozásod", és megkaptál sok tucatnyi szabályt, elvet, elvárást, korlátot, dogmát, erkölcsi normákat, amikhez a jövőben tartanod is kell magadat.

Menetközben a valódi éned óhatatlanul háttérbe szorult - a megfelelés érdekében, a szeretet elnyerése érdekében.

Nem az lényeg, hogy azt megértsd, hogyan kaptad meg a sémát. Ahhoz, hogy tudatosan tudj bánni a sémáddal, ahhoz azt kell értened, mi a célja, mi az értelme a sémának benned!

Mi a megfelelési vágyad és kényszered értelme benned?

Azért akarsz megfelelni, hogy MEGKAPD az ENERGIÁT: a figyelmet, elfogadást, szeretetet, elismerést, együttérzést, szórakoztatást, minőségi időt, tanácsot... egyéb előnyöket, és a tudatot, hogy JÓ VAGY mások szemében is. 

Annak érdekében, hogy mindez teljesüljön, sok mindenre hajlandó vagy. Vagyis a megfelelésed TÉGED SZOLGÁL, a saját ÉRDEKEDBEN akarsz megfelelni. Nem másokért cselekszel ilyenkor sem, hanem a JÓL felfogott ÉRDEKED szerint, ahogyan minden mást is önmagadért (is) csinálsz. A megfelelésed nem más, mint a szocializációs készséged, az alkalmazkodni tudásod annak érdekében, hogy beilleszkedj a társadalomba, a közösségbe, és annak MEGBECSÜLT, szeretetett tagja lehess!

Ha kényelmetlen a megfelelésed, feszültséget okoz, kényszernek érzed, akkor ennek az ÉRDEKNEK a felismerésével tudsz dolgozni magadon!

Hol a határ a megfelelés, a megfelelési vágy és a megfelelési kényszer között?

Ennek megértése nehéz, ahogyan általában az önismeret is nehéz, hiszen ÖNMAGADAT felfedezni és észrevenni olyan, mint egy sokismeretlenes egyenlet. Magaddal vagy a legnagyobb vakságban. Magadat ugyanis nem láthatod az 5 fizikai érzékszerveddel, így felfedezni is többnyire csak mások tükrében tudtad eddig. A tudatosság abban segít, hogy ráláss a saját reakcióidra, erőidre, működéseidre minden élethelyzetben.

A megfelelés nem okoz sem gondot, sem lelkesedést neked olyankor, amikor tökéletesen egyetértesz a betartandó, követendő szabállyal vagy elvárással: pl: nézz szét, mielőtt lelépsz az útról, vegyél fel ruhát, mielőtt elindulsz az utcán, moss kezet a wchasználat után...

Megfelelési vágyat érzel olyankor, amikor egy CÉL mozgat. Ilyenkor lelkes vagy, motivált, és akarsz is teljesíteni. Úgy gondolod, hogy NAGYON MEGÉRI megfelelni, mert olyan előnyöket remélsz a megfeleléssel, amik a jövőben építeni tudják az életedet. Ilyen pl: egy elit közösségbe való bekerülés feltételeihez, vagy pl egy egyetemi felvételi követelményeihez való alkalmazkodásod. Vágysz megfelelni. A megfelelési vágyad a céljaiddal azonosul.

A megfelelési kényszered feszültté tesz. Olyankor az történik, hogy hajt a VÁGY és REMÉNY, hogy megkapd az előnyöket, és energiát, de nem kapod meg. Akkor is újra hajt, sőt: beleteszel még többet, még odaadóbban megfelelsz, és még mindig remélsz, de még mindig nem kapod meg. Ugyan fogy az erőd, de mégis tovább erőlteted a folyamatot, már szinte illúzióba ringatva magad, és már-már azért is teljesítesz, ha nincs előny, csak legalább NE BÁNTSANAK, csak NE VESZÍTS, csak NE LEGYEN HÁBORÚ, csak nem csalódjanak benned! 

Ha már csak azért is megfelelsz, hogy elkerülj egy konfliktust, és ne kapj büntetést, akkor az a kapcsolat már nem éltet, nem épít. Ez ilyenkor már egy félelmeken alapuló, többnyire mérgező kapcsolattá válik.

De még mindig benne vagy, mert még a TUDATALATTI elméd szerint : MEGÉRI. Megéri, hogy megússz egy nagyobb bajt! Az energiád fogy, már rég nem vagy önmagad, már mások életét éled... ez már sajnos egy végletes megfelelési kényszer...

Kitörhetsz, kiléphetsz, túlléphetsz a sémádon, de, csak ha megérted a működését benned egészen pontosan, és a JÓ KÉRDÉST teszed fel magadnak!

Segítünk ebben a videó folytatásában, amit egyébként az EXKLUZÍV HALADÓ önismereti csatornánkon, a youtuben is elérhetsz, ha már előfizetője vagy a csatornának.

Nézd meg a videó folytatását az exkluzív csatornán is >>>

Van kedved ahhoz, hogy a mi segítségünkkel fedezd fel magadban a lehetőségeket és megoldásokat? 

Gyere, találkozzunk az Önelfogadás kurzusunkon >>>

Gyere, találkozzunk a Szülői minták kurzusunkon >>>

Gyere a 8 hetes programunkra >>>

Lapozz bele önismereti könyveinkbe >>>

Hogyan oldhatnád ezt fel magadban? Hogyan léphetnél ezen túl, hogy végre beteljesült és boldog kapcsolatban élhess?

Tarts velünk az Exkluzív haladó önismereti csatornán a youtuben, ahol e mellett több, mint 100 hasznos, rövid önismereti kisfilmet is találsz! Itt tudsz csatlakozni az exkluzív a csatornához a youtuben!:

Nézd meg az exkluzív videókat is >>>

Ne állj meg az önfejlesztésben, mert semmi sem térül meg annál az energiánál jobban,
amit önmagad megértésébe fektetsz!

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« áprilisápr2024 Májusjúniusjún »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign